Статии

30 трика за диета, без диета (част 1)

Напълно възможно е да ядете всичките си любими храни и да сваляте килограми. Да, добре сте прочели! Всъщност спазването на строга диета може да е рецепта за бедствие: Гладни сте, капризни, лишени и нямате енергия за тренировки, камо ли да сте социални. Вместо това, лека промяна в ежедневното меню – и няколко вътрешни тайни – могат да ви спестят стотици, дори хиляди калории във всяко хранене. С няколко прости трикове можете да свалите тегло, без дори да се опитвате. Насладете се на този списък с 30 трика без диети, базирани на наука и съвети от експерти.

 


1. Закусвайте

Мислите, че пропускането на сутрешното ви хранене ще ви помогне да спестите малко калории и да свалите няколко килограма? Помисли отново. Ако се оставите гладни след закуска е по-вероятно да прекалите с обяда. Когато не приемате достатъчно калории, метаболизмът ви може да се забави и е по-вероятно е да преядете.

 


2. Пийте кафе

Кафето е жизнената сила на производителността: то ви повишава и зарежда с енергия за деня и улеснява работата в офиса. Също така може да ви помогне да свалите малко килограми; проучване установи, че кафето може да ви помогне да изгорите  до 12 % повече калории.

 


3. Бъдете сутрешен човек

Според проучване в Обединеното кралство сутрешните хора са по-склонни да бъдат по-щастливи и слаби. Това може да се дължи на ранното излагане на естествена слънчева светлина; изследователи установили, че хората, които са били изложени на ярка дневна светлина по-рано през деня, са имали тенденция да тежат по-малко от тези, които не са получавали слънчева светлина до по-късно. Обичате ли да спите? Обучете се да бъдете сутрешен човек, като си лягате по-рано и бавно настройвате алармата си с по 20 минути по-рано.

 


4. Тренирайте сутрин

Освен, че имат повече енергия през целия ден, сутрешните тренировки са по-склонни да ви откажат от изкушенията на нездравословна храна през целия ден. Освен това, ако запазите тренировката си за след офиса, е по-вероятно да я пропуснете, ако се появи нещо важно. Като го махнете от първото нещо сутрин, ще подобрите метаболизма си и ще продължите да изгаряте калории през целия ден.

 


5. Пълни купи с плодове

Дръжте пълна купа с плодове винаги видима и достъпна. По този начин увеличавате шансовете си да закусвате здравословно, за разлика, ако са скрити някъде от вас или далече в магазина.

 


6. Яжте по 2-3 плода на ден

Плодовете са пълни с фибри за отслабване, полезни витамини и хранителни вещества. Но те съдържат и захар, така че се уверете, че не прекалявате. Опитвайте се да консумирате по 2-3 плода на ден.

 


7. Яжте неограничено зеленчуци

Не се ограничавайте, когато става въпрос за зеленчуци. Колкото повече натрупвате чинията си с зеленчуци, толкова по-малко вероятно е да се напълните с друга по-малко здравословна храна. Фокусирайте се върху неограничени зеленчуци. Никога не се ограничавайте от зеленчуците, с изключение на нишестените. Нишестените зеленчуци включват картофи, сладки картофи, тикви и царевица.

 


8. Измерете храната си

Няма нещо като „лоши“ храни, но има някои храни, които са по-здравословни от други. За по-калорични опции (помислете: тахани, бисквити, хумус), уверете се, че сте измерили размера на порциите. Ако не си измервате порциите, може да ядете повече от колкото ви е нужно.

 


9. Запасете се с дълготрайни зеленчуци

Ако се запасите с зеленчуци, които издържат по-дълго, е по-вероятно да ги вземете в краен случай. Уверете се, че хладилникът ви винаги е снабден с продукти, които можете да приготвите бързо или да похапвате бързо: моркови, чушки и тиквички, които издържат за около седмица. Или заложете на торбички със замразени зеленчуци, които издържат с месеци и обикновено са по-евтиният вариант.

 


10. Яжте протеин на всяко хранене

Протеинът помага за изграждането на чиста мускулатура, която може да помогне за изгарянето на мазнини. Освен това е засищащо, така че няма да сте гладни след това. Важно е да имате протеин при всяко отделно хранене. Уверете се, че получавате разнообразни протеини през целия ден. Това включва и закуската.

 


11. Комбинирайте протеина си с въглехидрати или мазнини

Протеинът е важен, но не бива да се консумира сам по себе си. Винаги включвайте протеини и въглехидрати при всяко хранене или протеини и мазнини. Това може да ограничи апетита ви и да забави гликемичния индекс на някои от храните с по-висока захар.

 


12. Вземете достатъчно протеин за през деня

Стремете се към около 25 грама на хранене за жени и към 35 грама на хранене за мъже. Ако сте опитен спортист, формулата е малко по-различна. За спортистите това е около 1,2 до 1,7 грама на килограм телесно тегло. Това е за хора, които вдигат тежести и редовно тренират.

 


13. Яжте по-малко и на често

Опитайте да се придържате към малки, чести хранения през целия ден. Важно е да ускорите метаболизма и да сте сигурни, че не се чувствате прекалено гладни. Това може да намали шанса да преядете по време на хранене. Освен това, по-честите хранения означават, че нивата на кръвната Ви захар се изравнява и имате повече енергия през целия ден.

 


14. Обявете работно време на кухнята си

Опитайте се да спрете да ядете след вечеря. Ако минат около 12 часа, без да ядeте, наистина може да си помогнете за контролиране и намаляване на някои от тези калории късно през нощта.

 


15. Пийте много вода

Това е вековен съвет за отслабване, защото работи: отпиването на вода през целия ден може да помогне за възстановяване на метаболизма ви, отслабване и предотвратяване на мазнините по корема. Освен това, ако пиете вода преди хранене, е по-вероятно да ядете по-малко, без дори да се опитвате. Стремете се да  консумирате около 2 литра вода през деня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *