Статии

С кои плодове и зеленчуци трябва да внимаваме?

Как да разберем какъв е произхода на плодовете и зеленчуците, които ядем?

Американската организация – EWG (група, която повече от 10 години изследва качествата на растителните храни в САЩ), прави изследвания, които са публично достъпни за всеки. Те ежегодно обновяват своя списък с опасни и безопасни храни.

Вижте актуалния списък за 2017 година.

 


Кои плодове и зеленчуци съдържат най-много пестициди?

 

Според EWG, 12 вида плодове и зеленчуци съдържат голямо количество химикали и вредни вещества. За целите на тестовете са използвани продукти от супермаркети, като са направени и сравнения с обелени и измити продукти. Дори и при този случай са открити опасни съставки. Ето кои са „мръсните“ видове:

 >Ягоди 
   
     >Спанак

     >Ябълки
                         
     >Нектарини

     >Праскови  

     >Череши

     >Грозде

     >Круши

     >Целина

     >Домати

     >Зелени пиперки

     >Картофи

 

Зеленчуците и плодовете с тънка кора, често съдържат най-голямо количество химикали. Те се отлагат в нея, като дори и след старателно измиване могат да попаднат в организма. При някои храни, като ябълките, остатъците от препаратите успяват да проникнат и в месестата част. Беленето им може да бъде добро решение, но пък Ви лишава от полезните влакнини и витамини, които се намират в кората.


Кои са безопасните растителни храни?

 

В своите публикации EWG отбелязват и онези 15 растителни храни, които са най-безопасни и полезни за консумация.

>Царевица

>Зеле

>Ананас

>Авокадо

>Зелен грах

>Кромид лук

>Аспержи

>Папая

>Манго

>Патладжан

>Сладки пъпеши

>Киви

>Карфиол

>Пъпеш

>Канталупа

>Броколи

Според Агенцията за защита на околната среда, всички отглеждани култури, включително и изследваните, не надвишават максималното допустимо съдържание на опасни отлагания. Това обаче е спорен факт, тъй като безопасната граница е заложена само за един вид препарат, докато повечето съдържат няколко.


Как да ги почистваме?

 

Ако не сте сигурни в произхода и качеството на това, което купувате е добре да заложите на по-старателно измиване. Понякога измиването само с чешмяна вода може и да не е достатъчно. Добавянето на малко сода бикарбонат към пълна купа с вода може да „извлече“ токсичните химикали от кората. Друг вариант е накисването им в студена вода за 30 минути.

 


Видове пестиците и рискове за здравето.

 

В съвременното конвенционално производство на растителни култури, се използват огромен брой химикали – препарати за обработка на почвата, инсектициди и фунгициди. Те се разделят на няколко вида – органофосфорни, карбаматни и други агресивни синтетични агенти.

 

Излагането или прекомерният прием на препарати или техни отлагания, могат да имат негативен ефект върху здравето. Техните съединения се включват в метаболитните процеси и могат да се отлагат и в човешкия организъм. Проблемите за здравето могат да бъдат дерматологични, неврологични, репродуктивни и с канцерогенен характер.

 

Най-изложени на риск при ежедневна консумация на подобни храни са кърмещите или бременните жени, малките деца и възрастните хора. Сред дългия списък с пестициди някои са по-често употребявани, това са ендосулфан, перметрин, малатион, хлорпирифос, както и т.н. DDT химикал. Тези вещества най-често причиняват кожни раздразнения и проблеми с храносмилането. Могат да повлияят на ендокринната система, а някои канцерогени са рисков фактор за развитието на ракови заболявания.

 


Какво е положението на нашия пазар?

 

У нас също се използват пестициди при производството. Положителното тук е, че може да се открие и локално произведена, както и органична и чиста продукция. Повод за притеснение могат да бъдат вносните продукти, които бързайки купуваме от магазина. Днес повече от 13% от продуктите на пазара са внесени, от държави като Испания, Полша, Гърция и Турция. Това не означава непременно, че те са опасни, но нивото на доверие в това, което ядем е по-ниско, поради липсата или зле представената информация.

 

Зеленчуците и плодовете у нас притежават етикети, по които да се ориентираме дали те имат съдържание на инсектици и други вещества. Често обаче, те са поставени на места, трудни за разчитане.

 


Как да разчитаме правилно етикетите?

 

За да знаете какво ядете, е важно да можете да разберете какъв е произходът на избрания продукт. Така наречения PLU етикети, съдържат 5 цифри, като първата указва дали ябълката, която държите, е генно-модифицирана или е органична. Числото 8 указва ГМО, докато 9 се използва за органичните храни.

 


Заключение

Няма единно мнение по въпроса как и с какво да се храним. Съществува виждането, че предимството от консумацията на плодове и зеленчуци, надхвърля страховете от здравословни проблеми, заради токсични вещества.

За да не се лишавате от полезни храни, винаги избирайте такива произведени локално. Много по-малко вероятно е те да са обработвани химически. Макар и външният им вид да не е прекрасен, да са на по-висока цена и да се откриват по-трудно, си заслужават усилието.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *