10 гурме подправки, които ще са идеално допълнение към вашата кухня. Освен че подправките са ключови за завършека на едно ястие, повечето от тях носят ред полезни качества на човека. Билките и подправките са героите в света на здравословното хранене. Разнообразете ежедневното си меню, като му дадете леко екзотичен вкус и здраве с някоя от следните подправки.
Люта чушка Халапеньо
Халапеньо е плод от типа шушулка Capsicum. Това е лют пипер със среден размер, в сравнение с други чушки, чиято дължина е средно 5-8 см., но пораства до 15 см. или повече. Произхожда от Мексико, но сега се отглежда в цял свят поради популярния си вкус и меко ниво на пиперливост, което средно е около 5000 отоплителни тела Scoville. Това е пикантно, но не прекалено. Навън ще ви ги сервират, когато са зелени, но ако оставите халапеньо пипера на растението достатъчно дълго, той ще стане червен. Червеният сорт е също толкова вкусен като зеления, макар и една идея по-сладък.
Ползи за здравето
Типичният пипер халапено съдържа повече витамин С, отколкото портокал, така че ако имате нужда от допълнително витамин С, вземете Халапеньо. Колко витамин С, ще попитате? Една 14-грамова Халапеньо чушка съдържа 10% от ежедневните ви нужди. Халапеньо и други пикантни люти чушки също могат да ви помогнат да отслабнете или да контролирате теглото си. Капсаицинът, химикалът, който прави лютите чушки люти, е термогенен. Термогениката стимулира изгарянето на мазнини в тялото, като увеличава метаболизма на мастната тъкан на тялото, генерирайки топлина. За да отслабнете, умен и здравословен ход е да откажете мазни храни и да ги замените с някаква подправка лют червен пипер, заедно с включването на редовни упражнения, разбира се.
Халапеньо в кухнята
Опитайте го като заместител на черния пипер. Използвайте го в рецепти за хляб. Създайте пикантни, но нежни сосове за барбекю. Смесете със сол и опитайте резултата като подправка за украсата на коктейли като Маргарити.
С вкус на Халапеньо
Тъй като чушките Халапеньо варират между 2500 и 8000 топлинни единици Scoville (SHU), те могат да бъдат особено пикантни, но това е в зависимост от вашата толерантност. Ако сравните Халапеньо с най-лютата чушка в света – жътвата на Каролина, ще откриете, че чушките Халапеньо всъщност са доста ниски по скалата на Сковил.
Кимион
Кимионът е основно семе или подправка в толкова много рецепти. Неговият топъл и земен вкус е идеален за задълбочаване на вкусовия профил на много различни видове кухня.
Ползи за здравето
Кимионът е чудесно семе за храносмилане. Едно от основните му съединения – тимолът – спомага за производството на жлъчка, стомашна киселина и храносмилателни ензими. Това може да подобри ефикасността на храносмилането, да лекува хемороиди или да помогне за предотвратяването им и да намали тежестта на газовете.Витамин Е, който се съдържа в кимиона, действа като антиоксидант. Витамин Е е особено полезен за здрава, блестяща кожа. Освен това е с доста високо съдържание на витамин С, той може да бъде мощен имуностимулатор. И накрая, кимионът е антиконгестивен, антивирусен и антибактериален, което означава, че е чудесен за предпазване от инфекция или прочистване на дихателните пътища, докато сте в дихателен стрес.
Кимион в кухнята
Кимионът може да се използва както като цяло семе, така и като смлян. Семената от кимион се препичат преди употреба, за да излезе ароматният им, ядков вкус. Кимионът е основна съставка в рецептите за къри на прах и много смеси от подправки. Употребява се предимно в солени рецепти, като чили, яхнии, месо, риба и зеленчуци.
С вкус на Кимион
Кимионът има топъл, земен вкус и аромат с малко сладост и горчивина. Целите семена трябва да бъдат препечени, за да постигнат оптимален вкус.
Куркума
Куркумата расте диво в горите на Южна и Югоизточна Азия. Това е една от ключовите съставки в много азиатски ястия. Тамилската традиционна медицина, наречена Siddha, препоръчва куркума за лекарства. Куркумата е основно индийска подправка, използвана за създаване на къри, тя придава класическият златист оттенък. Произлиза от корените на растението Curcuma longa и се използва като аюрведично лекарство от векове. Лечебните му свойства произтичат от „Куркумин“, активна съставка в куркумата. Куркумата е известна със своите антиоксидантни и противостареещи свойства. Най-важните химични компоненти на куркумата са група съединения, наречени куркуминоиди, които включват куркумин. Куркуминът е основната активна съставка в куркумата. Има мощни противовъзпалителни ефекти и е много силен антиоксидант. В допълнение има и други важни летливи масла като турмерон, атлантон и зингиберен. Някои основни съставки са захари, протеини и смоли.
Ползи за здравето
- Подобряване на имунитета;
- Антиоксидант, противовъзпалително, противогъбично;
- Помага за предотвратяване на деменция;
- При подуване на ставата, артрит
- Предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
- Понижаване на липидите
- Анти-атеросклеротичен.
Куркума в кухнята
Ориз, киноа, булгур и кус-кус се смесват добре с куркума. Популярни оризови пилафи получават златния си оттенък именно от куркумата. Добавянето на смян пипер значително увеличава ефективността на куркумата.
С вкус на Куркума
Изключително земна и горчива, почти мускусна, с лека пиперливост.
Чесън
Повечето от нас са запознати с чесъна, силно миришещата подправка, често използвана в готвенето. Но това, което може би не знаете, е, че яденето на чесън може да предпази сърцето ви от промени, които водят до сърдечни заболявания. Чесънът принадлежи към рода Allium и е тясно свързан с лука. Той се използва от хората в продължение на хиляди години и е бил използван в Древен Египет както за кулинарни цели, така и за неговите здравни и терапевтични ползи.
Ползи за здравето
Чесънът се нарежда като отличен източник на манган и витамин В6, много добър източник на витамин С, мед, добър източник на селен, фосфор, витамин В1 и калций. Доказано е, че съдържащите сяра съединения в този зеленчук ни осигуряват здравни предимства в голямо разнообразие от телесни системи, включително: нашата сърдечно-съдова система, имунна система, възпалителна система, храносмилателна система, ендокринна система и система за детоксикация.
Чесън в кухнята
Чесънът най-често се използва като овкусител, но може да се яде и като зеленчук. Използва се за ароматизиране на много храни, като дресинг за салати, винегрети, маринати, сосове, зеленчуци, меса, супи и яхнии. Често се използва за приготвяне на чесново масло и чеснов тост.
С вкус на Чесън
Характерен остър, пикантен вкус, който се подслажда значително при готвене.
*Пробвайте Сух Чесън!
Звезден анасон
Звездният анасон е подправка, направена от плодовете на китайското вечнозелено дърво Illicium verum. Той е подходящо кръстен на звездовидните шушулки, от които се събират семената на подправката. Поради приликите във вкуса и името, звездният анасон често се бърка с анасон, въпреки че двете подправки нямат връзка.
Ползи за здравето
Звездният анасон е известен не само с отличителните си вкусови и кулинарни приложения, но и с лечебните си ползи.
Звездният анасон е впечатляващ източник на няколко мощни биоактивни съединения – всички те са жизненоважни фактори за доброто здраве.Най-ценният компонент на звездния анасон може да се крие в гъстия му запас от флавоноиди и полифеноли. Те могат да бъдат отговорни предимно за широкото приложение на подправката и за лечебните ползи.
Някои от най-важните за здравето съединения, открити в анасона, включват:
- Линалоол
- Кверцетин
- Анетол
- Шикимова киселина
- Галлова киселина
- Лимонен
Заедно тези съединения могат да допринесат за антиоксидантните, противовъзпалителни и антимикробни свойства на звездния анасон. Някои изследвания върху животни и епруветки показват, че антиоксидантният капацитет на тази подправка може дори да притежава противоракови свойства, като например намаляване на размера на тумора.
Звезден анасон в кухнята
Въпреки сладостта си, анасонът традиционно се използва в солени рецепти, особено при месо. Често се добавя цял към супи, яхнии и бульони за задушаване, към които придава сладникаво-пиперлив вкус. Звездният анасон може да се използва цял или смлян.
С вкус на Звезден анасон
Вкусът, който се съдържа както в семената, така и в самата звезда, е много сладък и подобен на женско биле, приближава се до този на анасон (въпреки че растенията не са свързани).
Канела
Хората са използвали канела от 2000 г. пр. Н. Е. в Древен Египет, където е била на почит. В средновековието лекарите са я използвали за лечение на състояния като кашлица, артрит и възпалено гърло. Сега е втората най-популярна подправка, след черния пипер, в САЩ и Европа.
Ползи за здравето
Някои проучвания предполагат, че съединенията в канелата имат антиоксидантни, противовъзпалителни, антидиабетни и антимикробни свойства и че те могат да предложат защита срещу рак и сърдечно-съдови заболявания, наред с други състояния.
Канела в кухнята
Канелата на прах е великолепна за приготвяне на печени продукти като кифлички, сладкиши и пудинги. Мексиканците също го използват за ароматизиране на шоколадови ястия и напитки. Кората от канела се добавя към плодови сиропи като такива от круши, сливи и банани и към греяно вино или пунш.
С вкус на Канела
Сладък и дървесен вкус, канелата има лека цитрусова нотка, а пикантността й често се оприличава на удар на карамфил. Освен текстурата, няма разлика между канелата на прах и канелените пръчици по вкус, но приложенията са различни.
Розмарин
Официално Rosmarinus officinalis, розмаринът е многогодишен вечнозелен храст, роден в Средиземно море, който сега расте широко в голяма част от света, особено в топъл, слънчев климат.
*Интересен факт
В отдалеченото село Ачароли в югозападна Италия, около един на всеки 10 души е на възраст над 100 години. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего и римския университет Сапинеза са изследвали невероятно здравословното население на града и са установили, че едно нещо, което важи при всеки, е да готвят с много, много розмарин. Местната версия на билката е особено остра и според съобщенията мирише 10 пъти по-силно от тази, с която повечето хора са запознати.
Ползи за здравето
Розмаринът може д помогне за подобряване на паметта, лошо храносмилане (диспепсия), свързана с артрит болка в ставите, косопад и други състояния, но няма добри научни доказателства в подкрепа на повечето от тези употреби.
Розмарин в кухнята
В кулинарията розмаринът се използва като подправка в различни ястия, като супи, гювечи, салати и яхнии. Използвайте розмарин с пиле, дивеч, агнешко, свинско месо, пържоли и риба, особено мазна риба.
С вкус на розмарин
Розмаринът е една от най-ароматните и пикантни от всички билки. Неговите иглени листа имат подчертан аромат на лимон и бор.
Естрагон
Естрагонът е най-прекрасното допълнение към сметанов сос. Естрагонът ще издигне вашите ястия на друго ниво. Естрагоновите растения трябва да се отглеждат в райони с пълно слънце. Почвата трябва да бъде добре дренирана и плодородна. Растенията трябва да са на разстояние приблизително 50 до 60 см., за да се осигури адекватна циркулация на въздуха
Ползи за здравето
Естрагонът се използва терапевтично за лечение на заболявания от векове, от малария до чернодробни заболявания, до намаляване на телесното възпаление. Той е най-известен със своите етерични масла / летливи масла, за които е доказано, че осигуряват противоракови, противовъзпалителни и антисептични свойства, наред с много други. Естрагонът съдържа много други полезни компоненти като феноли, витамини и танини, всички от които са полезни за подпомагане на оздравяването и балансирането на тялото.
- Подобрява храносмилането
- Помага за по-добър сън
- Лек за зъбобол
- Антибактериален
- Антиоксидант
- Антипаразитен
Естрагон в кухнята
Добавянето му към вашата питейна вода, както бихте направили мента или лимони, е лесен начин да го включите. Добавяне на естрагон в салатен дресинги, тестени изделия, като подправка за риба, пиле и други меса. Дори поръсването на пресен естрагон върху прясно изпечени зеленчуци е лесен и вкусен начин да започнете да прибирате ползите от тази билка.
С вкус на Естрагон
Вкусът на естрагон е уникална комбинация от горчивина и сладост. По-специално, той включва нотки на ванилия и женско биле, така че може да накара тези, които го опитват, да усетят комбинацията от топлина и прохлада на небцето си. За някои хора естрагонът има и ментов вкус, съчетан с малко аромат на сено.
Риган
Риганът е билка от семейството на ментата. Хората го използват от хиляди години за придаване на вкус на ястията и за лечение на здравословни проблеми. Той присъства в средиземноморската диета. Гърците и римляните свързвали ригана с радост и щастие. Името идва от гръцките думи „oros“, което означава планина и „ganos“, което означава радост. Има различни видове риган. Най-често срещаният вид е риган вулгаре, известен още като испанска мащерка и Майорана.
Ползи за здравето
Тези малки, но мощни листа могат да се похвалят с много хранителни вещества, включително витамини К и Е, калций, желязо, манган и фибри. А риганът е небесен с антиоксиданти. Всъщност, анализ на Американското химическо общество установи, че само 1 супена лъжица пресен риган има толкова антиоксидантна активност, колкото средната ябълка и че риганът има 20 пъти повече антиоксидантна сила от много други билки и четири пъти повече от боровинки, една от най-богатите източници на антиоксиданти наоколо.
Риган в кухнята
Хората могат да използват листата сухи или пресни, за да добавят „средиземноморски“ вкус към редица ястия. Добре се съчетава с домати и често присъства в пици и сосове за паста.
С вкус на Риган
Остър вкус със земни нотки на зелено сено и мента. Подправката придава леко стягащо устата усещане.
Кардамон
Кардамонът е подправка от семенните шушулки на различни растения от семейство джинджифилови. Има два основни вида кардамон: черен кардамон и зелен кардамон, а има и бял кардамон, който е избелена версия на зелен кардамон. Зеленият кардамон е видът, който се среща най-често в скандинавската и близкоизточната кухня.
Ползи за здравето
Семената или шушулките на кардамон понякога се дъвчат, за да освежат дъха и като помощно средство за храносмилането.2 Кардамонът има различни приложения, приписвани в традиционната медицина.
Кардамон в кухнята
Интересното е, че една от страните, които консумират най-много кардамон, е Швеция, където кардамонът се използва, за да подправя всичко – от печени продукти до хамбургери и хлебчета. Кардамона се комбинира добре с канела, индийско орехче и карамфил в есенни рецепти. Тези подправки също са включени с кардамона в индийски смеси от подправки, като „гарам масала“. Напитките от греяно вино до яйчен шейк се имат перфектен завършек след добавката на кардамон.
С вкус на Кардамон
Зеленият кардамон притежава пикантен цитрусов аромат, който може да бъде донякъде сладък и пикантен едновременно. Черният кардамон, от друга страна, има почти опушен, подобен на ментол вкус, който работи особено добре в солени ястия.