Статии

Кой Кокос да ядем?

Студено пресованото Кокосово масло по-полезно ли е?


Рафинирано / Нерафинирано

Има два основни типа кокосови масла: рафинирано и нерафинирано. Рафинираното масло няма вкус или аромат и се добиват от изсушени кокоси , а не от свежи кокосови орехи, обикновено маслото преминава през различни нива на обработка. Нерафинираното кокосово масло се счита за “virgin” и притежава лек вкус  и аромат, които варират според марката. Най-често зависи от свежестта на използвания кокос и вида обработка.


Студено пресовано

Нерафинираното кокосово масло обикновено е познато с етикета „Virgin“ или „Extra virgin“ или Студено Пресовано. В САЩ няма легална дефиниция или стандарт за тези два термина, когато става дума за Кокосово масло. Това значи, че всъщност няма никаква разлика между тях. Различните фирми притежават собствена дефиниция за това наименование. Терминът „Virgin“ обикновено означава, че маслото е необработено. Например, Студено пресованото Кокосовото масло не се избелва, деароматизира и пречиства. „Virgin“ Кокосово масло обикновено се прави от свежи кокосови орехи , но техническия процес през който минава, изкарва различни качества на маслото.


Метод на екстракция

Природата на всички масла е такава, че няма как да се извлекат без минаването през различни процеси. Маслата не съществуват сами по себе в реални условия. Кокосовите масла най-често се добиват чрез топло или студено пресоване. Топло пресоване е метод, в който маслото се извлича от семената и ядките, като се поставят под натиск и висока температура – този метод се използва обикновено при рафинираните масла. При студената преса, маслата се добиват под специален контрол на температурата, която не трябва да е повече от  49С.  Няма определен тип машина при този метод.


„Сурово“

Без значение студена или топла преса, ние няма как да определим получения продукт като „суров“. Сурово означава, че дадената храна не е минала през никакви обработки. Хората търсят такъв тип продукти, защото при минимална обработка, следва да са налице повече полезни качества. Както вече споменахме Кокосовото масло трябва да се извлече по някакъв начин. За да наречем едно кокосово масло „сурово“, това означава, че то никога не е било загрявано на температура над 35С., което не важи както за топлата преса, така и за студената.


Кое Кокосово масло е по-добре за Вас?

Страхотни новини.
Рафинираните и Нерафинираните Кокосови масла имат един и същ хранителен профил. Без значение кое кокосово масло предпочитате, двата типа съдържат 63% средноверижни триглицериди и 50% лауринова киселина. Тези мастни киселини се борят с възпаления и са чудесен заместител на преработените растителни масла. Също така се усвояват лесно. Най-хубавото е, че те ни защитават от патогени като бактерии, вируси и гъбични инфекции.


Ето го и въпроса:
Има ли нерафинираното масло по-добра мастна структура от рафинираното?

Отговор: НЕ. По същество, те са същите. Така че, ако търсите ползите от мастните киселини, то може да ги намерите и в рафинираното масло.

  • Кокоса съдържа 17 амино-киселини, калий, B витамини, желязо и фибри – но по-голяма част от тези полезни вещества се филтрират по време на извличане на маслото от ядката.
  • Рафинираното Кокосово масло е по-подходящо за хора с чувствителен стомах и алергии. Тези проблеми са едни от най-често срещаните в днешното общество.
  • Нерафинираното масло би могло да подразни хората с чувствителна храносмилателна система. Твърдите вещества в маслото съдържат много потенциални съединения, причиняващи алергии.
  • В рафинираното масло, те са напълно премахнати и това е причината то да е без аромат и мирис.

Имате ли стомашни болки след като сте яли, дори и малко, количество кокосово масло?
Преминаването към висококачествено рафинирано масло, често елиминира този проблем!


 

Намерете го тук!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *