Неустоимо пухкава питка с мая и мляко.
Продукти:
> 900 гр. пресято бяло брашно + брашно за разточване
> 1 кубче прясна мая
> 500 мл. топло мляко (не горещо)
> 150 гр. Рапична мазнина
> 100 мл. зехтин
> 2 яйца
> 1 ч. л. Хималайска сол
> 1 ч.л. захар
> 1 жълтък за намазване
> 2 с.л. Микс семена за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Маята се размива в 100 мл. мляко, заедно със захарта и 1 с.л. брашно, разбърква се хубаво и се оставя да шупне за 15 мин.
2. Брашното се изсипва в купа, прибавя се солта, прави се кладенче в средата и в него се изсипват всички продукти (без маслото) като се добавя и закваската. Омесва се меко и еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса 1 час или докато удвои обема си.
3. Втасалото тесто се размесва отново и се разделя на 4 топки, които се разточват с дебелина около 2 см. Върху всяка кора се слагат парченца от маслото, като по този начин се подреждат една върху друга и четирите.
4. След това се прегъват на две, разточват се и това се повтаря още 2 пъти. Накрая разточете тестото до получаване на голяма кръгла кора с дебелина около 2 см.
5. Реже се на дълги триъгълници, които се навиват като кифлички. Подреждат се в намаслена тава и се оставят да починат покрити за 30 мин.
6. Фурната се загрява на 200 градуса.
7. Втасалата питка се намазва с разбит жълтък и се поръсва със сусам.
8. Слага се да се пече докато леко се зачерви. След това се покрива с фолио и се изпича до готовност.
Автор: Р.П.
Намерете някои от нужните продукти тук: