Рецепти

Многолистна питка

Неустоимо пухкава питка с мая и мляко.


Продукти:

> 900 гр. пресято бяло брашно + брашно за разточване

> 1 кубче прясна мая

> 500 мл. топло мляко (не горещо)

> 150 гр. Рапична мазнина

> 100 мл. зехтин 

> 2 яйца

> 1 ч. л. Хималайска сол

> 1 ч.л. захар

> 1 жълтък за намазване

> 2 с.л. Микс семена за поръсване


Начин на приготвяне:

1. Маята се размива в 100 мл. мляко, заедно със захарта и 1 с.л. брашно, разбърква се хубаво и се оставя да шупне за 15 мин.

2. Брашното се изсипва в купа, прибавя се солта, прави се кладенче в средата и в него се изсипват всички продукти (без маслото) като се добавя и закваската. Омесва се меко и еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса 1 час или докато удвои обема си.

3. Втасалото тесто се размесва отново и се разделя на 4 топки, които се разточват с дебелина около 2 см. Върху всяка кора се слагат парченца от маслото, като по този начин се подреждат една върху друга и четирите.

4. След това се прегъват на две, разточват се и това се повтаря още 2 пъти. Накрая разточете тестото до получаване на голяма кръгла кора с дебелина около 2 см.

5. Реже се на дълги триъгълници, които се навиват като кифлички. Подреждат се в намаслена тава и се оставят да починат покрити за 30 мин.

6. Фурната се загрява на 200 градуса.

7. Втасалата питка се намазва с разбит жълтък и се поръсва със сусам.

8. Слага се да се пече докато леко се зачерви. След това се покрива  с фолио и се изпича до готовност.

Автор: Р.П.


Намерете някои от нужните продукти тук:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *