Свежа цитрусова наслада, с вкус на Мароко.
Подготовка: 1+ час
Готвене: 40 минути
Порции: 16 броя
Съставки за Цитрусовата паста:
- 220 гр. белени сурови бадеми
- 120 гр. фурми
- 1 ч.л. Есенция лимон Nielsen Massey
- 2 ч.л. Есенция от портокалов цвят Nielsen Massey
- 1 бр. жълтък
Съставки за корите:
- 9 бр. кори за баница
- 1/2 ч.ч. Рапична мазнина
- 1 ч.л. Есенция от портокалов цвят Nielsen Massey
- 200 гр. мед
- 2 ч.л. топла вода
- щипка сол
Начин наприготвяне:
- Сложете фурмите в купа и покрийте с вода. Оставете да поемат за няколко часа. Махнете водата, премахнете костилките и по възможност обелката. Оставете настрана.
- Направете от бадемите фино брашно с помощта на блендер, след което добавете портокаловата и лимоновата есенция и блендирайте, докато не стане гладка паста, или сместа не стане на топка.
- Сложете пастата в купа и смесете с жълтъка, използвайки лъжица, докато не стане хомогенна смес. Покрийте и оставете в хладилника.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Вземете една кора, намажете я с масло и сложете втора отгоре.
- Вземете 1/4 от бадемовата паста и образувайте „змия“ с диаметър 1 см.. Поставете „змията“ по дългата страна на горния край на корите. Навийте ги на роло. Повторете същото със останалите 6 кори.
- В дъното на тава, поставете 9-тата, последна кора, намазана с масло. Върху нея наредете готовите рола в спираловидна форма (вита баница).
- Намажете с масло и печете за около 30-40 мин., до златисто.
Докато корите се пекат направете портокаловият мед
- Разтворете солта в топлата вода и я изсипете в тенджера, заедно с меда и портокаловият екстракт.
- Оставете котлона на средна степен, бъркайте постоянно, за да не залепне. Продължете докато не кипне.
- Когато започне да се оформя пяна, изключете котлона, но оставете сместа отгоре, за да я запазите топла.
- Когато корите са готови, изсипете портокаловият мед равномерно и оставете за 1-2 часа да попие.
Идеи:
- Сервирайте с Ароматна бита сметана
- Сервирайте с Домашен ванилов сладолед
Намерете някои от нужните продукти тук: