Това толкова вкусно, мазно и солено хлебче, идва от слънчевата италианска Ривиера – Лигурия.
Фокачата може да бъде дебела, тънка, с плънка, с топинг или без нищо.
Тук ще откриете традиционната рецепта за Фокача – с екстра върджин зехтин и едра сол.
Съставки:
- 450 гр. Бяло брашно
- 70 гр. Прясна мая
- 300 мл. Топла вода
- Щипка сол
- Италиански Екстра Върджин Зехтин
- Сицилианска Морска сол (за поръсване)
Приготвяне:
- Сипете цялото брашното върху работен плот, смесете водата с маята и добавете захарта.
- Когато маята шупне я замесете с брашното енергично.
- Добавете солта и 2-3 с.л. зехтин и месете около 10-15 мин.
- Поставете тестото в купа с брашно и екстра върджин зехтин, покрийте с фолио и оставете на топло, до удвояване на обема.
- Намажете дъното на плоска тава със зехтин и разтелете тестото във нея, с пръсти направете дупки, поръсете щедро със още зехтин и сол. (Тук е момента, в който може да добавите маслини, чесън, домати и др., ако желаете) Оставете да втаса отново.
- Загрейте фурната на 220 С и печете за 10-12 мин., или докато стане златиста на цвят с хрупкава коричка.