Статии

Кестенов мед

Медът –  една от най-лечебните и здравословни храни. Как трудолюбиви пчели създават тази хранителна течност, какво е кестенов мед и защо е толкова полезен, прочетете надолу. 

 

Кестенов мед

Цвят?

Кестеновият мед обикновено е с тъмен цвят, но може да варира от кехлибарено до много тъмнокафяв, който изглежда почти черен. Възможно е да се появят кафеникаво-златисти, червеникави оттенъци. Установено е, че мед с тъмен цвят като кестеновия, дъбовия или горския мед (от медена роса) имат по-добър антиоксидантен профил от светлите. Освен това кестеновият мед кристализира много бавно.

 


Вкус?

Вкусът е една от причините този мед да е толкова популярен, защото не всеки харесва по-сладките видове мед. Медът от кестени е по-леко сладък със сложен, интензивен аромат и доста устойчив вкус. Има леко горчив послевкус, остри, пикантни нотки и понякога слаба флорална или опушена миризма. Леката му тръпчивост е резултат от съдържанието на танин, като танините са полифеноли или антиоксиданти със стягащи свойства, които карат храните съдържащи ги да имат определен тръпчив вкус. Друг популярен продукт, който съдържа танини е виното.

Разбира се, в зависимост от видовете кестени, осигуряващи нектар, сезона, климата, метеорологичните условия и т.н., медът може да има различен вкус. Горчиво-сладкият вкус на сорта го прави идеален за комбиниране със сирена или меса,  като лекарство по 1 ч.л. или на традиционната филия с масло.

 


Как се прави?

В момента, в който медоносната пчела събере кестеновия нектар, той се смесва с ензим в устата на пчелите. Самият ензим е известен като инвертаза или „пчелният ензим“, който се отделя от жлезите на пчелата. Когато медоносните пчели се върнат в кошера, те предават кестеновия нектар, в който са започнали химични процеси. Те го депозират във восъчни клетки, като в този момент съдържанието на вода все още е твърде високо. За да се намали съдържанието на вода, медоносните пчели раздухват с крилата си восъчните клетки, което заедно със химичните процеси изпарява част от водата. След края на процеса медът има водно съдържание под 20%.

Пчелите нямат много време да събират нектара от различните видове кестенови дървета. Периодът на цъфтеж е от дванадесет до осемнадесет дни и започва от края на юни до началото на юли. Въпреки че кестеновите дървета са добър източник на нектар и цветен прашец те също произвеждат медена роса, която е сладкото, лепкаво вещество. Медът от кестени се произвежда от приблизително 84% цветен нектар и 16% медена роса.

 


Полезни качества и свойства.

  • Суровият мед заздравява рани и изгаряния.
  • Предотвратява на киселини– Изследванията показват, че когато медът покрива хранопровода и стомаха, той всъщност може да намали притока на неразградена храна и стомашна киселина.
  • Бори се с инфекции – Учените през 2010 г. съобщават, че медът чрез своя протеин (дефензин-1) има способността да убива бактерии.
  • Облекчава симптомите на настинка и кашлица – Световната здравна организация всъщност препоръчва меда като естествено средство за кашлица.
  • Богат е на антиоксиданти – Висококачественият суров мед съдържа много полезни антиоксиданти. Те включват фенолни съединения като флавоноиди и органични киселини.
  • Може да понижи триглицеридите – Триглицеридите са свързани с инсулинова резистентност и са основен двигател на диабет тип 2. Многобройни проучвания свързват редовната консумация на мед с по-ниски нива на триглицеридите, особено, когато се използва като заместител на захарта.
  • Витамини и минерали – Медът от кестени е богат на минерални соли като манган, желязо и мед, както и на витамини В и С.
  • Добър източник на полени – Медът от кестени е добър източник на полени.
  • Доминираща фруктоза – От захарите в кестеновия мед фруктозата е доминираща и е средно близо 40%.

 

***Информацията се основава на суров кестенов мед.

 


Мед от кестен срещу обикновен мед

В *Journal of Food Biochemistry (2018) изследователите пишат, че съдържанието на феноли в кестеновия мед е достатъчно високо, за да предотвратява увреждане на ДНК-то в клетките. Кестеновият мед, който те изследват е от Черноморския бряг на Турция.

По-тъмните медове често съдържат повече полифеноли и те действат като антиоксиданти за намаляване на вредата, която свободните радикали могат да нанесат на човешкото тяло. Медът от кестени често се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания и се счита за полезен за кръвоносната система. Тъмните медове също съдържат повече нитрати (NO3-) от по-светлите и могат да имат благоприятен ефект срещу стомашно-чревни заболявания.

За сравнение, „обикновеният“ мед или този, най-вече продаван в супермаркетите, поддържа този индустриален стандартен вкус и често му липсват съществените ползи и хранителните свойства на суровият мед. Това обикновено се дължи на масовото производство на този мед, който е фино филтриран и пастьоризиран, което унищожава много от антибактериалните и активните елементи. Изследванията показват, че обработката на мед може да намали нивата на антиоксиданти с до (и дори повече от) 30%.

 

* https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfbc.12502

 


Скъп ли е кестеновият мед?

Рядкостта на кестеновото дърво прави кестеновия мед по-скъп от някои други видове. Ще откриете, че цената на буркан от този тъмен, леко горчив сироп зависи изцяло от региона, откъдето се произвежда и уникалната среда, свързана с производството му. В повечето случаи медът от суров кестен се определя като премиум продукт, поради ниските производствени обеми.

 


Кестеновият мед от Света Гора

Света гора/Атон е „автономна монашеска държава“ на Халкидики, Гърция която се счита за център на Православно монашество. Смята се за най-важната част не само на Балканите, но и в Европа поради голямата национална, историческа, религиозна, секретарска и културна стойност.

Поради топографията, богатата растителност от големите гори и  естествената среда, която не претърпява никаква човешка намеса, Света Гора е специално място за пребиваване на пчелите. Медът, който се произвежда в района е различен, защото е обогатен и от други билки, които съжителстват в този девствен район. Той има страхотно съдържание на цветен прашец, което му придава специален вкус. Това е голямо предимство, тъй като прашецът увеличава хранителната стойност.

 

Вкусът на този мед е уникален, а ползите от него безбройни, пробвайте единственият по рода си Кестенов мед от Света Гора.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *