Recipes, Рецепти

Супер Здравословни Пролетни Рулца

пролетни рулца

Съставки:

  • листа оризова хартия
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. оризов оцет
  • 1 с.л. рибен сос или друг вид соев сос, ако сте вегетарианци
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 1-1 ½ ч.ч. оризови нудъли вермичели, сварени, изплакнати под студена течаща вода и добре отцедени
  • ¾ – 1 ч.ч. сготвени скариди
  • 1-2 ч.ч. бобени кълнове
  • ½ ч.ч. босилек, нарязан на едро
  • ½ ч.ч. кориандър, нарязан на едро
  • 1/4 ч.ч. настърган морков
  • 3-4 стръка пресен лук, нарязани на пръчици

За соса:

  • ½ ч.ч. вода
  • ½ ч.л. тамариндова паста
  • 2 ч.л. захар
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1 пълна ч.л. царевично нишесте
  • 3 с.л. вода
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • едър лют червен пипер, по желание
  • 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

  • В купичка смесете соевия сос, оризовия оцет, рибения сос, зехтина и захарта. Разбъркайте.
  • В голяма купа смесете оризовите нудъли, скаридите, бобените кълнове, тайландския босилек, кориандър, настърганите моркови и нарязания пресен лук. Залейте със сместа от малката купичка и разбъркайте добре.
  • За да оформете пролетните рулца, напълнете голяма купа с топла вода. Потопете 1 лист оризова хартия в купата, докато омекне, за около 30 секунди. Извадете оризовата хартия върху чиста повърхност. Потопете следващия лист оризова хартия, по същия начин, докато завивате първото пролетно рулце.
  • За да завиете рулото, поставете 1 пълна с.л. от сместа за пълнеж в долния край на листа оризова хартия. Оформете пълнежа на руло, разположено хоризонтално. Прегънете страничните краища на оризовата хартия навътре и завийте на руло – отдолу нагоре. За по-сигурно, може да намокрите с малко вода оризовата хартия по краищата преди да оформите рулото.
  • За соса сипете в тенджерка водата, тамариндовата паста, захарта, соевия, рибения сос и разбъркайте. Загрейте на умерен огън. В купичка разтворете царевичното нишесте с 3 с.л. вода и добавете сместа при останалите съставки. Разбъркайте. Накрая добавете нарязания на много ситно чесън и лют червен пипер по желание. Щом сместа почти заври, намалете силата на огъня и бъркайте докато сосът се сгъсти. Опитайте на вкус и добавете солено – соев сос, сладко – захар или люто – едър лют червен пипер, ако е необходимо.
  • Разрежете всяко руло по средата, под лек ъгъл. Подредете рулцата в чиния и сервирайте със соса за топене – топъл или студен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *