Статии

Смокинята и нейните качества и ползи

В миналото, този плод, е бил знак на аристократизъм и богатство, защо сега го пренебрегваме?


Защо да включим смокините в менюто си?

Смокиновото дърво е познато и култивирано от хората в продължение на векове. Сочните плодове са били част от менюто на древните цивилизации и често срещани в Египет. Били са познати и на народите в Западна Азия. Наличието на факти за консумацията им може да бъде проследено до 5 000 г. пр. Хр. Днес се отглеждат много сортове както зелени, така и тъмни видове.

Избирайки да ги включите в хранителния си режим, Вие си осигурявате добър източник на разтворими и неразтворими фибри. Неразтворимите са познати и като пробиотици, те стимулират образуването на полезни микроорганизми в стомашно-чревния тракт. Предимство е, че високото съдържание и на двата вида се запазва, дори и след изсушаване.

Фибрите, още познати като влакнини, са вещества, които успяват да заситят глада с малък обем храна. Те действат и като лаксатив. По същество са въглехидрати, а като участник в метаболитните процеси, попречват натрупването на някои лоши мазнини. Те са задължителна част от хранителните режими за контрол и намаляване на теглото.

Сладките плодове са невероятен източник и на енергия. Съдържат естествени захари, които се разграждат и усвояват бързо от организма. Могат да бъдат идеален заместител на пакетираните сладки изделия и бялата захар. Същевременно са диетична храна – имат ниско съдържание на мазнини и са идеален избор за балансирано хранене.


Защо са полезни за здравето?

Смокините са сладък начин да се чувстваме сити и да доставим на тялото множество витамини и минерали. Те са богати на:

  • Витамин С, А, Б и К;
  • Калций;
  • Калий;
  • Цинк;
  • Магнезий;
  • Манган;
  • Желязо.

Отличават се с високо съдържание на калций, което се запазва и след сушене. От купичка свежи плодове ще получите повече от необходимия минерал, отколкото от чаша прясно мляко.

Яденето им Ви доставя нужното количество флавоноиди и полифеноли, които имат антиоскидантни функции и повишават общото здраве на организма.

Листата на дървото имат доказан здравословен ефект. Изсушени и приготвени на чай, те балансират нивата на кръвната захар и намаляват риска от рязка загуба на тегло при диабетици. Веществата в листата също нормализират количествата на мастни киселини и витамин Е в кръвта.

Освен за доставяне на необходими вещества, могат да се използват за директно лечение на бактериални и гъбични инфекции. Добре познат е старият метод, за успокояване на възпалено гърло, с гаргaра от плодова запарка.

Бялото „мляко“ на кожицата, още наричано латекс, съдържа т.н. ензим физин. Провеждат се изследвания, които доказват благотворното му антиоксидантно и антипаразитно действие. Изследванията сочат, че латексът има свойството да се бори с ракови клетки. Също така може да успокои някои кожни заболявания. В народната медицина се използва за лечение на брадaвици и екзема.


Вижте с какво още са полезни:

  • Намаляват кръвното налягане, заради съдържанието си на калий;
  • Подобряват бъбречните функции;
  • Борят се с проблемите с централното зрение и макуларната дегенерация.

Сушени или пресни – как да изберем?

За разлика от други плодове, смокините не губят полезните си качества при сушене. Дори напротив, някои от тях се увеличават. При изсушаване здравословните съставки се запазват в силно концентриран вид, а това е и най-ефективния начин за консервиране. Сушените съдържат по-голямо количество калий, калций, мазнини и белтъчини. Това не означава да изключите пресните от менюто си. Те са източника на влакнини и в кожицата се съдържа лечебният латекс.

Когато избирате какво да купите, оглеждайте се за свежи, меки и узрели. Това е важно, защото „млякото“ в младия плод може да се окаже токсично, особено в по-големи количества.

Когато избирате изсушени, проверявайте дали по тях няма образуван мухъл. Попитайте за произхода им и начина на обработка. По мириса, ще познаете дали изборът Ви е достатъчно качествен. Ако усетите миризма на метал, застояло или химикали преминете към следващия щанд.

 

 

Включете в менюто си този вкусен и страхотен за метаболизма и тялото плод, още сега.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *