fbpx

Пухкав Хумус

Съставки

 • 3 чаши Нахут
 • 2 скилидки чесън (може повече или по-малко по желание)
 • 1/3 чаша тахан
 • 1 ч.л. екстракт лимон
 • Морска сол
 • Екстра върджин зехтин

 


Начин на приготвяне

 1. Изцедете хубаво нахута и го пасирайте с кухненски робот, до получаване на гладка смес.
 2. Добавете останалите съставки и продължете да бъркат.
 3. Докато кухненският робот работи, добавете 2 кубчета лед и блендирайте за около 4 минути.
 4. Проверете и ако консистенцията е твърде гъста, стартирайте процесора и бавно добавете малко гореща вода. Блендирайте, докато достигнете желаната копринено гладка консистенция. В този момент можете да покриете и охладите хумуса за около час, преди да сервирате.
 5. Прехвърлете в купа за сервиране и гарнирайте със зехтин и каквото още пожелаете.
 6. Може да го косумирате с топъло хлебче, начос, краставици, тортила, чушки или нещо друго.

Съвети:

Консервиран или сух нахут? Ако се чудите как да направите кремообразен и пухкав хумус, е препоръчително да сготвите свой собствен нахут от нулата. Накиснете го добре за една нощ, на другият ден оставете нахута да къкри във вода за около 2 часа, докато се свари добре и омекне. Преваряването на нахута само малко ви дава по-кремообразен хумус! Така че, ако използвате консервиран нахут, оставете го да къкри за 20 минути в много вода, за да омекне още малко.

Обелете нахута. Корите от нахут са годни за консумация, но ако искате кремообразен хумус, обелете нахута и изхвърлете корите. Помага накисването на нахута в малко гореща вода с малко сода за хляб, премахва корите на нахута, нахут се обелва под течаща вода. Обелването на хумуса не променя вкуса, а само текстурата му.

Използвайте качествен тахан и достатъчно от него. Тахан паста е ключова съставка в автентична рецепта за хумус. Това ще добави тази богата консистенция и фин орехов вкус.

За пухкав хумус добавете кубче лед, докато разбърквате. Звучи лудо, нали? Кубчетата лед помагат за разбиване на хумуса в по-кремообразна текстура – нещо като прясно разбит сладолед.

Не бързайте! Оставете кухненския робот да работи за 4 до 5 минути.

Тествайте и ако е необходимо, добавете малко гореща вода през отварачката на кухненския робот, докато работи, за да продължите да изглаждате хумуса още повече, докато стане напълно кремообразен.

 

Други статии

ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Регистрирай се