Съставки
- 1 (6 до 7) килограмова тиква
- 1 с.л. рапична мазнина с вкус на масло
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 3 скилидки чесън, 2 смлени, 1 разполовени
- 1 чаша сушени боровинки
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 1 ч.л. бахар
- ¼ ч.л. шафран
- 10 мл. портокалова есенция
- 2 чаши ориз басмати
- 4 чаши зеленчуков бульон
- Сол
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната до 400 градуса. Напълнете чайник с вода и оставете да заври.
- Около сантиметър под горната част на „раменете“ на тиквата, мястото, където ще бъде изрязано, за да се издълбае фенер, да се отреже капак от горната част на тиквата и да се остави настрана. Отстранете семената и влакнестата плът отвътре.
- В голяма тенджера на средно-слаб огън загрейте мазнината и задушете лука, докато омекне. Добавете 2-те пресовани скилидки чесън и задушете за 30 секунди. Разбъркайте боровинките, джинджифила, бахара, шафрана и портокаловата есенция. Добавете ориза и разбъркайте, докато стане лъскав. Налейте бульона и оставете да заври. Покрийте и намалете топлината възможно най-ниско. Гответе 15 минути. Междувременно разтрийте вътрешността на тиквата с нарязана скилидка чесън и натрийте с малко сол на вкус.
- Когато оризът се готви за 15 минути, той ще бъде влажен и не много пухкав. Поставете сместа в тиквената кухина. Натиснете здраво капака отгоре. Може да седи над плънката малко като надут корк. Увийте тиквата с двоен слой фолио, за да я предпазите от контакт с вода по време на печене. Поставете в тиган за печене и добавете вряща вода към тигана.
- Печете тиквата около 1 1/2 часа докато омекне, когато се пробие с нож (aко има съпротива при пробиване на тиква, оставете повече време за печене.) За да сервирате, извадете тиквата от тигана и я оставете да почине за около 10 минути. Премахнете фолиото и поставете тиква върху чиния за сервиране. Нарежете на сегменти като торта.