Статии

Плътни гърди на мамография.

Получили сте резултатите от вашата мамография.

Всичко изглежда, че е наред, супер! Тогава виждате бележка в края:
„Имате висока плътност на гърдите, което Ви прави по-уязвими от рак на гърдата в бъдеще.“
Сега какво?

 


Какво е „Плътност на гърдите“?

Гърдите са съставени от:

  • млечни жлези (лобули), които произвеждат мляко.
  • канали, които носят млякото до зърното.
  • мастна тъкан, подобна на мазнините в други части на тялото.
  • съединителна тъкан, която придава на гърдата характерната й форма.

Плътните гърди имат повече активна тъкан – лобули, канали – и по-малко мазнини. Единственият начин да разберете дали имате плътни гърди е на мамография. Те не се усещат и не изглеждат по-различно от останалите.

Плътността се измерва по скала от 1 до 4, като 1 е най-малко гъсти, а 4 – най-много. Обикновено жените, които имат оценка 3 или 4, имат висока плътност, която често се изменя с времето. Възрастта и приемането на хормони влияят на плътността в повечето случаи.


Влияе ли плътността върху риска от рак?

Прогнозите варират, но проучване от 2011 г. на „Националният раков институт“ установява, че жени с над 50% плътна тъкан, са три пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с рак на гърдата за 15-годишен период, отколкото жени, които са имали по-малко от 10% плътна тъкан в гърдите им.


Какво казват експертите за плътните гърди?

Високата плътност на гърдите:

  • означава, че имате повече активна тъкан на гърдата и това увеличава риска от рак на гърдата
  • може да затрудни мамолога да види рак на скенера

Въпреки че лекарите знаят, че жените с висока плътност са малко по-склонни да развият рак на гърдата, все още няма консенсус как да реагират в тази ситуация.
Трябва ли жените с висока плътност да бъдат проверявани по-често в по-млада възраст или да се използват различни технологии? Няма официален план.


Какво може да направите Вие?

Говорете с лекаря си как плътността на гърдите ви влияе на общия риск от рак на гърдата.  Понякога, лекарите препоръчват да се направят ултразвук или магнитен резонанс в допълнение към мамография, за да помогнат намирането на ракови образования, които мамологът ви не може да види. Скорошно проучване казва, че 3D мамографията може да бъде по-ефективна при откриване на рак при млади жени и такива с гъста тъкан на гърдата.

3D мамографията е сравнително нова технология, която прави серия от изображения, които се сглобяват в 3D изображение. Учените сравняват повече от 50 000 скрининга на гърдата, извършени 3D и 129 369 с обикновен мамограф. Те установи, че 3D мамографията идентифицира 1.7 повече ракови заболявания, отколкото дигитална мамография за всеки 1000 прегледа на жени с нормална тъкан на гърдата. При по-младите жени с плътни гърди това число е 2.27.