Recipes, Рецепти

Пиле с балсамов глейз

Съставки

  • 4 пилешки гърди (без кости и кожа)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици зехтин

За балсамовия глейз:

  • 1/4 чаша балсамов оцет
  • 2 супени лъжици мед
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 чаена лъжичка сушен розмарин
  • Сол и черен пипер на вкус

 


Начин на приготвяне

  1. Подсушете пилешките гърди с кухненска хартия.
    Подправете ги със сол и черен пипер от двете страни.
  2. В голям тиган или тенджера загрейте зехтин на средно висока температура.
  3. Добавете пилешките гърди и ги пържете за около 5-6 минути от всяка страна, докато станат златисти и се готвят напълно.
  4. Междувременно пригответе балсамовия глейз:
  5. В малка тенджерка смесете балсамовия оцет, меда, чесънът и сушения розмарин.
  6. Накиснете ги за 1-2 минути, докато започнат да се загатват ароматите.
  7. Загрейте сместа на средно висока температура и варете около 3-4 минути, докато се сгъсти и стане на половината от началното количество.
  8. Когато пилешките гърди са готови, излейте балсамовия глейз в тигана или тенджерата с тях.
  9. Запечатайте пилето с глейза, като го обръщате на всеки 1-2 минути, за да го покриете равномерно със соса.
  10. Когато глейзът стане гъст и леко карамелизиран, проверете дали пилешките гърди са напълно приготвени (вътрешната температура трябва да бъде около 75°C).
  11. Свалете пилето с балсамовия глейз от огъня и го подредете на сервираща плоча.
  12. Полейте гърдите с останалия глейз и ги сервирайте с гарнитура по ваш избор, като печени картофи, салата или друго.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *