Съставки
- 4 пилешки гърди (без кости и кожа)
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици зехтин
За балсамовия глейз:
- 1/4 чаша балсамов оцет
- 2 супени лъжици мед
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 чаена лъжичка сушен розмарин
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- Подсушете пилешките гърди с кухненска хартия.
Подправете ги със сол и черен пипер от двете страни. - В голям тиган или тенджера загрейте зехтин на средно висока температура.
- Добавете пилешките гърди и ги пържете за около 5-6 минути от всяка страна, докато станат златисти и се готвят напълно.
- Междувременно пригответе балсамовия глейз:
- В малка тенджерка смесете балсамовия оцет, меда, чесънът и сушения розмарин.
- Накиснете ги за 1-2 минути, докато започнат да се загатват ароматите.
- Загрейте сместа на средно висока температура и варете около 3-4 минути, докато се сгъсти и стане на половината от началното количество.
- Когато пилешките гърди са готови, излейте балсамовия глейз в тигана или тенджерата с тях.
- Запечатайте пилето с глейза, като го обръщате на всеки 1-2 минути, за да го покриете равномерно със соса.
- Когато глейзът стане гъст и леко карамелизиран, проверете дали пилешките гърди са напълно приготвени (вътрешната температура трябва да бъде около 75°C).
- Свалете пилето с балсамовия глейз от огъня и го подредете на сервираща плоча.
- Полейте гърдите с останалия глейз и ги сервирайте с гарнитура по ваш избор, като печени картофи, салата или друго.