Съставки
- 2 – 3 тиквички – 400 гр
- 1 яйце
- 100 гр. сирене
- 4 с.л. галета
- 2 с.л. брашно
- 6 стръка копър ( 1 ч.л. сушен )
- олио за пържене
- Сол на вкус
Начин на приготвяне
-
Tиквичките се настъргват на едро ренде, осоляват с три щипки сол и оставят в гевгир върху купа да се отцедят за 15 минути.
-
Изстискват се добре с ръце от водата.
-
В купа се счупва яйце и леко се разбива с вилица, слагат се тиквичките, галета, брашно и дребно натрошено сирене.
-
Копърът се нарязва на дребно и слага при тиквичките. Всичко се омесва добре. Ако сместа не е гъста, така че да се оформят кюфтета се добавя още галета за да се уплътнят.
-
Може вместо галета да се сложи и брашно, но галетата по-добре задържа сока от тиквичките. Вместо бяло брашно, се слага оризово, нахут или елда.
-
От сместа се оформят малки плоски кюфтета. В дълбок тиган се загрява добре 1/2 чаша олио и се поставят по 4-5 кюфтета да се пържат. Достатъчно е да се пържат по 2 минути от всяка страна или докато се зачервят.
-
Кюфтетата се изваждат и слагат за кратко да се отцедят върху салфетка преди сервиране. Може да се поднесат с кисело мляко.