Съставки
- 400 грама фусили
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 голяма глава лук, финно нарязан
- 3-4 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
800 грама настъргани домати (можете да използвате консервирани настъргани домати или настъргани пресни домати) - 1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол - 1/2 чаена лъжичка черен пипер
1/4 чаена лъжичка червен пипер (по избор за пикантност) - 1 голяма люта червена чушка (може и да я пропуснете, ако не обичате пикантно)
- Голяма шепа свеж босилек, нарязан на ситно
- Пармезан или друго любимо сирене за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне
- Следвайте инструкциите на опаковката, за да сварите фусилите в подсолена вода, докато станат Ал денте.
- На средно висока температура загрейте зехтина в голям тиган или тенджера.
- Добавете нарязания лук и гответе, докато стане мек, около 3-4 минути.
- Добавете филийките чесън и продължете да готвите още около 1-2 минути, докато чесънът стане ароматен, но не гори.
- В тигана добавете настърганите домати, захарта, солта, черния пипер и червения пипер (ако използвате).
- Ако използвате люта червена чушка, добавете я сега.
- Намалете огъня до слаб и оставете сосът да къкри около 15-20 минути, или докато се сгъсти и стане на желаната ви консистенция.
- Ако искате по-гладък сос, може да използвате блендер или пасатор.
- Добавете нарязания босилек във вашия сос и разбъркайте добре.
- Когато сосът е готов, добавете сварените фусили и ги разбъркайте добре, за да се покрият равномерно със соса.
- Поднесете топлите фусили на чиния и поръсете с пармезан или друго любимо сирене (по избор).